El 80% dels verros per a inseminació artificial seguiran els protocols ANPSTAND per guanyar en qualitat, innovació i sostenibilitat

El 80% dels verros per inseminació artificial (IA) a Espanya estan acollits a el Grup Operatiu ANPSTAND, en què criadors de porcí selecte, centres d’inseminació i investigadors treballen en un estàndard de qualitat seminal per als centres d’inseminació de porcí d’Espanya , que permeti unificar els procediments i les característiques que han de complir les dosis elaborades.

El sector espanyol persegueix unificar els procediments i criteris sota un estàndard comú de qualitat seminal porcina a més d’especificar les característiques mínimes que han de complir les dosis elaborades per part dels centres d’inseminació de forma equivalent a altres països punters en la matèria, com el BPEX AI Standard al Regne Unit i el German AI Standard alemany.

L’any 2019 els centres d’inseminació artificial (CIA) de porcí disposaven de 8.177 verros, dels quals 6.458 estan acollits a el Grup Operatiu, segons les dades facilitades per Adoració Llorente, directora Tècnica de l’Associació Nacional de Porcí Selecte ANPS, durant el I Seminari GO ANPSTAND, en què s’han detallat els avenços realitzats en el primer període de treball.

A Espanya, només l’any 2019 es van realitzar més de 10 milions i mig de dosis d’inseminació. Del que es tracta és que totes elles, segueixin uns estàndards comuns que permetin millorar la competitivitat.

La inseminació artificial comporta nombrosos avantatges com un intens control sanitari, una ràpida difusió del progrés genètic, l’optimització de l’ús reproductiu i una disminució dels costos econòmics de les granges. Els beneficis comencen en els centres d’inseminació i granges, que incrementen la seva competitivitat, i repercuteix en el desenvolupament econòmic de les zones rurals en què s’assenten i, per tant, a el conjunt de la societat.

Codi Swift (obligatori)