/*Custom CSS*/ ?>
/*Barra Menú xs*/?> >L’estrès en porcs, que es refereix a la resposta biològica d’un individu a un canvi ambiental, pot amenaçar el seu benestar animal i comprometre la productivitat d’una granja.
El grau en què l’estrès afecta el benestar i la productivitat dels animals, depèn de la força del factor estressant i de la resistència de l’animal a l’estímul estressant.
La resposta d’un individu a un factor estressant està influenciada per l’experiència prèvia de l’animal amb l’estrès i, per tant, l’edat o l’experiència poden afectar la resistència a l’estrès.
En els sistemes de producció animal on les pràctiques de cria i allotjament impliquen un bon contacte humà proper, aquesta interacció de naturalesa positiva pot facilitar la resistència a l’estrès.
Diferents estudis revelen que el maneig positiu previ al transport, va reduir la freqüència cardíaca en vedells durant el transport i el sacrifici, també els cops de peu i el comportament inquiet en les vaques lleteres durant la palpació rectal.
Realitzar “carícies” en les primeres dues setmanes de vida va generar un major augment de pes diari en els vedells des del naixement fins al deslletament.
A més, els moviments i carícies lents durant la manipulació van millorar les taxes de fertilitat en les gallines i l’expressió de la cura materna en les cabres lleteres en el postpart.
Aquests estudis demostren que una bona relació entre les persones que treballen a les granges porcines amb els exemplars, pot contribuir a obtenir millors resultats productius i reproductius, a partir de la reducció de l’estrès en porcs.
Millor tracte rebut pels porcs, millors resultats
A aquests estudis es va referir l’enginyera zootècnia Verónica Rocha, docent de la Càtedra de Porcinotecnia de la FAUBA i Universitat Nacional de Lomas de Zamora, en diàleg amb L’ABC Rural ,.
“No només existeix aval de la comunitat científica sobre la millora en els índexs reproductius i productius dels porcs a partir d’un bon tracte humà diari, sinó que és una cosa que el productor ha de tenir present, perquè brinda condicions molt positives en la seva relació amb els exemplars”, va expressar Rocha.
“El productor sap que com millor sigui el tracte rebut pels porcs, millors seran els seus resultats, i el seu treball quotidià es veurà afectat de manera positiva”, ha apuntat.
Sobre els treballs realitzats, l’entrevistada va informar que el 1986 es va estudiar com afectava la manipulació realitzada als porcs sobre el comportament, creixement i morfologia de les glàndules suprarenals (incrementat: estrès crònic) dels porcs.
“Els que van rebre un tractament mínim o positiu, van tenir millor guany de pes i només el tractament aversiu va indicar un crònic estrès en porcs”, ha destacat.
Així mateix, Rocha ha indicat que estudis realitzats l’any 2003 van desvelar que la limitació de la producció i el benestar dels animals estan donats pel nivell d’estrès produït per alts nivells de por.
“El mateix autor, ha assenyalat en un altre treball un major nombre de primípares prenyades, una menor edat al primer servei i un menor temps d’interacció amb les persones”, ha remarcat.
En tant, l’entrevistada va dir que el 2021 altres investigadors van dur endavant un estudi on es va posar èmfasi en la possible correlació entre les actituds dels productors i les reaccions dels porcs cap als humans, pràctiques de maneig, salut dels animals, benestar i productivitat.
“Van concloure que els productors que millors resultats obtenien (truges que produeixen i deslleten més garrins) eren aquells per als quals l’animal ocupava un lloc important a la granja, expressaven el plaer més gran en treballar amb ells i li transmetien empatia”, va afirmar l’especialista.