Com fer una correcta detecció del zel en porcí?

Una correcta detecció de zel és fonamental per calcular el moment d’ovulació i augmentar l’èxit de les inseminacions

La truja presenta el zel entre els 4 i els 6 dies després del deslletament tot i que es pot manifestar entre els 2 i els 7 dies postdeslletament. La seva durada mitjana és de 48 a 72 hores, però s’observen gelosia de 32 a 120 hores de durada. Per regla general, les truges que surten abans en zel després del deslletament tendiran a presentar un zel més llarg, i per contra les truges que triguen més a sortir en zel tendeixen a presentar-lo durant un període més curt.

Els símptomes de la sortida en zel són la inflamació i enrogiment de la vulva, el canvi en la textura del flux vaginal, un comportament més nerviós i sobretot el reflex d’immobilitat provocat per la presència de l’verro o per la pressió exercida al llom per part del tècnic que realitza la detecció. Aquest reflex marca clarament el començament del període de zel. La seva manifestació és màxima en presència del verro per l’estímul que produeix per via visual, auditiva, tàctil i sobretot olfactiva per mitjà de feromones (3-a- androstenol i 5-a-androstenona) produïdes a les glàndules submaxil·lars.

El mercat segueix avançant amb l’objectiu de promoure la producció i millora de les explotacions.

Recentment, Vetoquinol ha presentat Boarbetter, l’ÚNIC SPRAY amb tres feromones del verro. BoarBetter® és una microemulsió la substància activa és el BSA, per les seves sigles en anglès boar saliva analog, un anàleg sintètic patentat de les feromones de verro en una concentració optimitzada per a la detecció del zel en truges.

El BSA incorpora totes les feromones presents a la saliva de verro, l’androstenol, l’androstenona i, l’última descoberta en el 2016, la quinolina.

La principal diferència respecte a altres productes similars en el mercat és que incorpora les 3 feromones sexuals que el verro s’excreta a través de la seva saliva. Se sap que la quinolina (la més volàtil de les 3 i l’última a ser descoberta) actua com cebadora de les altres 2, l’androstenol i l’androstenona, i que l’aplicació conjunta de les 3 té efecte sinèrgic.

L’aplicació conjunta és el que fa un verro i és el que busca BoarBetter®, un efecte màxim que ajudi a la persona al càrrec de la detecció de zel a prendre una decisió sobre si la truja és apta per inseminar o no.

A Gepork som distribuïdors de Boarbetter. Consulteu amb el vostre gestor comercial habitual per a més informació.

Codi Swift (obligatori)