Què és l’Smart Farming?

La tecnologia ja forma part de les nostres vides. A més de fer més suportable el nostre dia a dia a nivell personal, també ho facilita en el pla professional. En aquesta ocasió parlarem de com s’aplica en agricultura i ramaderia.

El conegut com smart farming ajudarà els agricultors a treure el màxim rendiment a les seves terres aprofitant els avantatges de la tecnologia i connexió a internet. A més, cobra especial rellevància si tenim en compte explosió demogràfica que es preveu a tot el món en els propers anys.

Les dades de l’ONU estimen que la població mundial arribarà fins als 9.700 milions de persones en 2050. Hi haurà un total de 2.000 milions més de persones que alimentar en un món amb recursos limitats. Per aquest motiu és vital optimitzar l’agricultura per fer-la més productiva i sostenible.

Conscients el problema, la mateixa ONU ha augmentat les inversions per millorar la productivitat agrícola. De fet, es tracta d’una de les principals mesures que es prenen amb l’objectiu d’acabar amb la desnutrició al llarg de la pròxima dècada. La tecnologia s’ha convertit així en la gran aliada per a la digitalització de la feina en el món de l’agricultura i ramaderia.

Què és l’smart farming?

L’smart farming consisteix a administrar l’agricultura a través de la tecnologia moderna, on la recol·lecció, anàlisi i estudi de dades permeten l’augment de la qualitat i quantitat dels productes agrícoles.

Gràcies a aquesta informació, tant agricultors com ramaders podran saber en tot moment l’estat dels seus cultius i optimitzar els recursos. Una cosa que es tradueix en una important reducció de costos i en una millora de la qualitat del producte, així com dels nivells de producció.

L’Internet de les Coses (Internet of Things o IOT) es convertirà en el major aliat dels agricultors. Es tracta d’incorporar tecnologia que permeti la comunicació entre diversos dispositius a través d’internet. En aquest cas, una xarxa d’objectes físics que utilitzen sensors i diversos programes per connectar i intercanviar dades a través de la xarxa.

Gràcies al IOT, agricultors i guanyadors tindran un estudi detallat de què passa en els seus cultius i explotacions a través d’un sistema de monitoratge del camp de cultiu amb l’ajuda de diversos sensors (llum, humitat, temperatura, etc.) o d’un sistema de rastreig de la ramaderia. Unes dades imprescindibles per optimitzar recursos com el reg, que podrà ser automatitzat. Per exemple, després de fer una avaluació a temps real de les necessitats hídriques de cada zona, s’evitarà una despesa excessiva d’aigua.

A més, els mesuraments són tan precises que es poden ajustar les estratègies per augmentar l’efectivitat de productes com poden ser fertilitzants o fitosanitaris alhora que es realitza una aplicació selectiva.

Un altre dels punts forts de l’smart farming és la monitorització remota, pel qual un hivernacle es converteix en un lloc totalment controlat. Amb aquestes eines es detecten les fluctuacions d’humitat o de temperatura, així com una fallada en el sistema, de manera que poden ser esmenats en el menor temps possible.

Els drons, aliats de l’smart farming

Els drons esdevenen una altra de les eines imprescindibles per al smart farming. Suposen un estalvi de temps i esforç a l’hora de realitzar la supervisió d’un terreny, del qual poden prendre imatges a temps real.

També hi ha aplicacions per a l’ús d’aigua, fertilitzants i fitosanitaris que permeten utilitzar la quantitat precisa en el lloc exacte. Això es tradueix en un estalvi substancial, ja que s’optimitzen tant els costos com l’esforç.

En un altre dels seus usos, són capaços de detectar i arrencar males herbes, a més d’aplicar pesticides en cas que sigui necessari. L’augment constant d’herbes resistents als fitosanitaris ha fet que s’incrementi l’ús d’aquests productes. Si de les plagues arrencades cap sobreviu al pesticida, no podran crear una nova generació resistent.

Hivernacles intel·ligents

La gestió de l’hivernacle ja es pot fer des de qualsevol lloc. Els sistemes de monitorització remota intel·ligents permeten el control d’operacions a través d’una aplicació instal·lada al telèfon mòbil.

Amb el monitoratge de la temperatura a temps real es pot protegir les plantes de la calor o fred extrem. I estar així al cas dels canvis ambientals que puguin suposar una amenaça i prendre alguna decisió a l’hora en cas que sigui necessari.

L’smart farming com a suport de la ramaderia

El smart farming també s’aplica al món de la ramaderia. Les aplicacions de IOT ajudaran a la recopilació de dades rellevants sobre el benestar, ubicació a través de GPS i salut del bestiar. Una informació molt útil si hi ha un animal malalt, perquè pugui ser separat del ramat, tractat i evitar una propagació de la malaltia.

Els sensors que s’utilitzen proporcionen informació que va des de la salut dels animals a l’inici de la seva època de zel. Permeten, a més, una identificació més senzilla dels animals, detectar algun problema físic com pot ser coixesa o d’altres problemes de mobilitat, detecció de parts i la identificació d’animals en risc d’estrès en les èpoques de fred o calor.

La tecnologia es converteix així en la major aliada de l’agricultura i ramaderia. A l’hora d’implementar aquests sistemes cal una inversió inicial que rendibilitzaràs a través de l’optimització de l’smart farming.

 

 

Consultar article original

Codi Swift (obligatori)