El sistema de maneig Wean-to-finish

El Maneig Wean – to – Finish

El sistema de producció wean – to – finish consisteix en el trasllat dels garrins recent deslletats des de les naus de maternitat a unes instal·lacions on romandran fins al sacrifici. No és un maneig molt estès; però, els seus avantatges fan possible que, a mitjà termini, pugui conviure amb els sistemes convencionals de producció.

 

La mortalitat disminueix gràcies al fet que els porcs disposen de més espai i més possibilitat per seleccionar el seu ambient o lloc.

 

Històricament, els sistemes convencionals d’engreix de porcs usaven a l’almenys dos tipus d’instal·lacions, de transició i engreix-acabat, per facilitar l’ajust dels requeriments en cada fase i optimitzar l’ús de les instal·lacions. La separació dels garrins de la truja una vegada completada la lactància és necessària per adaptar la transició de l’alimentació de les cries al tipus sòlid i perquè la mare torna a arrencar el seu cicle reproductiu / productiu. No obstant això, la cria, recria i engreix d’instal·lacions separades són cada vegada més qüestionades. Per això, en els últims anys s’ha desenvolupat la idea d’un únic allotjament, dissenyat per acomodar els porcs des fins al moment del sacrifici. Els garrins acabats de deslletats seran traslladats una única vegada, des de la nau de maternitat a les instal·lacions wean – to – finish (WF), on romandran fins que assoleixin el pes al sacrifici desitjat. El sistema WF s’està estenent cada vegada més en països com EUA Canadà i Austràlia.

Entre les avantatges d’aquest maneig es troben:

Menor moviment dels animals

En un sistema convencional, els porcs destinats a sacrifici es traslladen dues vegades al llarg de la seva vida productiva (de les sales de maternitat a les naus de transició i de les naus de transició a les naus d’engreix), amb l’estrès que implica el reagrupament i moviment dels animals i el consegüent risc d’infecció i disseminació de patologies. En el sistema WF hi ha un sol moviment: de les sales de maternitat a les naus WF. La disminució del nombre de trasllats dels animals evita la necessitat de restablir les relacions de grup ja que, un cop instal·lat, es manté estable fins al sacrifici.

Millora l’estatus sanitari de les explotacions

Un únic trasllat i barreja dels animals redueix en gran mesura el risc de problemes sanitaris i afavoreix de forma estricta el maneig “tot dins / tot fora” en l’explotació. (Fangman et al., 2000).

Reducció de personal

Aquest maneig implica la neteja i manteniment d’un sol tipus d’instal·lacions (naus WF) en lloc de les dues utilitzades convencionalment (transició i engreix), amb la consegüent menor necessitat de mà d’obra. D’altra banda, se simplifica en gran mesura la coordinació temps de treball-mà d’obra.

Millora de productividad

Fangman et al. (2000) van demostrar que el sistema WF avança la sortida a l’escorxador dels porcs fins a 12 dies davant el maneig convencional. Altres treballs han assenyalat que els avantatges productives amb el maneig WF ​​s’observen durant les primeres setmanes, el que coincideix amb la tradicional fase de transició, però no després. De fet, Dritz et al. (1999) van trobar que el sistema WF milloro el creixement diari en un 14% únicament des del deslletament fins als 73 dies de vida i el major rendiment magre a què va donar lloc es va mantenir fins al moment del sacrifici. D’altra banda, tot i que de manera general el maneig WF ​​obliga a retardar els deslletaments tan primerencs propis dels EUA (de 12 a 21 dies) si es pretenen millors resultats en granja (Main et al., 2004), els nous avenços en tecnologies o equips, permeten incorporar als garrins des de molt primerenca edat a les instal·lacions de WF, ja que es pot crear un ambient apropiat per al seu correcte desenvolupament.

Menor mortalitat

S’observa una reducció de fins al 50% en la mortalitat respecte a el sistema de producció convencional (Fangman et al., 2000) a causa de la major disponibilitat d’espai per animal i major possibilitat per al porc de seleccionar el seu ambient o lloc. A més, disminueix l’agressivitat entre els animals a l’evitar tant la saturació d’espai a la fi de la transició com la necessitat de “resocialització” a l’inici de l’engreix.

Menor cost de les instal·lacions

Diversos anàlisis econòmiques recents (Dhuyvetter et al., 2011 a, b, c) mostren que li maneig tradicional incrementa els costos d’instal·lacions i equipament en 135 o $ / cap respecte a el sistema WF, ja que els costos totals d’una nau post deslletament i una de engreix amb capacitat per a 1200 porcs ascendeixen a 186.000 o $ i 270.000 o $ respectivament, davant dels o $ 294.000 d’una nau WF per al mateix nombre de porcs.

Reducció en los costos de neteja, desinfecció i transport

El fet de disposar d’un sol tipus de nau disminueix els costos derivats dels diversos transports d’animals, així com les despeses en neteja.

El nombre de cicles es redueix, ja que els animals romanen en la mateixa nau des del deslletament fins al sacrifici.

El sistema també presenta alguns inconvenients que es detallen a continuació:

Destresa en el maneig

Cal personal amb habilitat en el maneig que implica la combinació de transició i engreix. Es tracta de destresa en adequar les condicions ambientals a les necessitats dels animals en cada moment, especialment ventilació i calefacció, així com concretar el canvi d’alimentació entre fases. No obstant això, cal tenir en compte que la necessitat de personal qualificat és igualment extrapolable a la gestió de la transició en un sistema convencional.

Possibles problemes sanitaris derivats de l’ompliment de la nau

En el cas que calgués dur a terme diversos deslletaments (de diferents edats o granges) per omplir la nau WF, hi ha la possibilitat que es produeixin malalties i problemes de bioseguretat. No obstant això, es tracta d’un inconvenient que pot evitar-se, en gran mesura, amb un maneig adequat tot dins / tot fora. D’altra banda, el risc d’incidència d’aquests problemes no és evitable en els sistemes convencionals.

Menys cicles anuals

El fet que els animals romanguin en la mateixa nau des del deslletament fins al sacrifici fa que es redueixi el nombre de cicles productius anuals fins a 30%: amb el sistema convencional es duen a terme actualment 6-8 cicles en transició i 2, 7-2,8 cicles en engreix, mentre que amb el sistema WF es redueixen a 2,1-2,2 cicles totals, el que podria indicar un descens en la productivitat; però, cal tenir en compte que el maneig WF ​​engloba tant esquers com també transicions, que ocupen les instal·lacions més costoses en els sistemes convencionals.

Desaprofitament de part de l’espai

Si el nombre de garrins que s’introdueixen en les naus WF és igual a el nombre de porcs que sortiran acabats, s’assumeix una ocupació de el 100%. No obstant això, durant les primeres setmanes la menor grandària dels animals recentment deslletats suposa un excés d’espai no utilitzat ja que el dimensionament dels departaments s’estima per al confort dels porcs en l’última fase de l’engreix. Una pràctica que es pot dur a terme per optimitzar l’espai és augmentar la densitat durant les primeres 8 o 10 setmanes post-deslletament a la nau WF, el que comporta traslladar posteriorment als porcs extra a naus d’engreix-terminació fins al sacrifici. Això es pot dur a terme en cas de taxes de creixement baixes, departaments petits o temporades de superproducció, aconseguint una sobreocupació de l’120-150%, mentre que quan es disposi d’instal·lacions independents es pot dur a terme una “doble ocupació” (200%).

El sistema wean – to – finish avança la sortida a l’escorxador dels porcs pel que fa a l’ús tradicional.

 

Conclusions

Tenint en compte els bons resultats tècnics i econòmics observats, sembla que el maneig wean-to-finish és una alternativa eficaç per a la producció porcina, que pot conviure amb altres sistemes de producció, com cicles tancats especialitzats, producció en dues fases i producció en tres fases. No obstant això, únicament la seva correcta aplicació pel que fa a les condicions de les instal·lacions i els requeriments de maneig (minimitzant orígens, amb programes especialitzats d’alimentació i amb un disseny adequat) donarà resultats òptims.

 

Com adaptar la nau a el maneig Wean – to – Finish

La immaduresa fisiològica i debilitat dels garrins després del deslletament i els seus problemes de termoregulació fan necessàries instal·lacions més costoses per a la seva cria, per les majors exigències d’aïllament, calefacció, ventilació i sòl. Actualment hi ha al mercat una sèrie de productes que permeten establir instal·lacions amb un ambient adequat per al correcte desenvolupament dels porcs, des del deslletament fins arribar al pes de mercat, sense haver de passar per l’estrès de la mobilització, i evitant costos de instal·lacions intermèdies entre sales de deslletament i naus d’engreix. Entre aquests productes cal destacar:

1.-Tancaments dels coberts amb suficient alçada (al menys 0,9 m) com per allotjar porcs d’engreix.

2.-Terres de plàstics específics que propicien el confort requerit pels garrins, a el temps que són capaços de suportar el pes dels porcs un cop arribin pesos de mercat. A més, aquest tipus de sòl incorpora una superfície amb ressalts que eviten que rellisquin els porcs adults, tal com els passaria amb les superfícies dels sòls de deslletament.

3.-Menjadores amb dissenys adequats per a l’alimentació de garrins durant tot el seu creixement (des deslletament a engreix), combinats amb plats d’iniciació, que suposen una bona opció per al correcte accés dels porcs a l’aliment (durant els primers dies post-deslletament) .

4.-Abeuradors regulables en altura per ajustar-se a el creixement dels animals, que disposin de cabal suficient, adequat a l’augment de les necessitats hídriques de l’animal amb el creixement.

5.- Fonts de calor (llums de gas o calefacció) per garantir la temperatura adequada dels garrins durant les primeres setmanes post-deslletament. Hi ha productes que permeten tancar les ranures dels slats de formigó, per proveir al garrí d’àrees cegues de major confort.

Encara que pugui no ser la solució idònia, l’adaptació d’instal·lacions convencionals d’engreix a l’ús WF és factible. Aquesta adaptació requereix especial cura per no donar lloc a desequilibris contraproduents. Per tant, emprant equips adequats que permetin la cria de porcs en un sol recinte, es poden reduir les pèrdues ocasionals de la mobilitat dels animals entre fases de creixement, tal com passa en els sistemes de criança tradicionals.

 

Fonts: Albeitar. M.A. Latorre, A. Barrios i M. Fondevila. Facultad de Vet. De Zaragoza. Rotecna S.A Agramunt, Lleida. Universoporcino.com

Consultar article original

 

Codi Swift (obligatori)