El MAPA fa recomanacions als transportistes per evitar l’entrada de la PPA

El Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) ha llançat una campanya de concienciació amb mesures per evitar l’entrada de la pesta porcina africana (PPA) adreçada als transportistes. El MAPA ha transmès la seva preocupació tant a la Federación Nacional de Asociaciones de Transportes de España (FENADISMER) com a la resta d’associacions.

La PPA va entrar a Europa l’any 2014 pels països de l’est i ha anat desplaçant-se cap a l’oest, de vegades amb salts de diversos quilòmetres. La hipòtesi més plausible d’aquesta propagació que sembla imparable és que wl virua de la PPA roman en restes d’aliments contaminats que les persones eliminen sense tractar, motiu pel qual els porcs senglars es contagien i tendeixen a estendre la malaltia. Una altra via de propagació a llarga distància és el transport, ja que els camions i altres vehicles de transports poden transportar productes contaminants i fins i tot alliberar restes d’aquesta càrrega contaminada en àrees de servei o altres llocs. Així, els casos de PPA que s’han trobat recentment en porcs senglars morts a Itàlia estaven a prop de carreteres de trànsit internacional. Arran d’aquesta darrera propagació a territori italià, el risc per a Catalunya i Espanya ha pujat, donada la proximitat dels casos de PPA a la frontera de França, informa Agrodigital.

És davant aquesta amenaça cada cop més real que el MAPA ha llançat una campanya de conscienciació, mitjançant uns fulletons informatius, adreçada a transportistes, on planteja mesures i consells preventius per evitar l’entrada de la PPA a territori espanyol. Aquestes mesures i consells són els següents: 

  • Evitar portar productes frescs o curats des d’altres països, sobretot si no han passat els controls sanitaris pertinents en els països d’origen.
  • En cas de transportar-los, els transportistes s’han d’assegurar que no puguin ser ingerits per animals domèstics o silvestres i, per tant, hauran d’evitar deixar-los en llocs on estiguin a l’abast d’aquests animals.
  • En cas de transportar animals vius, cal portar tota la documentació necessària durant el viatge i, un cop s’hagin descarregat els animals, cal anar immediatament a un centre de neteja i desinfecció autoritzat, on es faran una neteja i desinfecció del vehicle abans de tornar a carregar altres animals.

L’opuscle sencer es pot consultar aquí.

 

Consultar article original

 

Codi Swift (obligatori)